Na Lomnickom štíte otvoria najvyššiu prírodnú botanickú minizáhradu

21.05.2008 Poprad

Vysoké Tatry 21. mája (TASR) - Najvyššie položenú prírodnú botanickú záhradu v Európe pripravujú na Lomnickom štíte (2634 m).
Pôjde skôr o minizáhradu, keďže ako povedal pre TASR Peter Spitzkopf mladší zo Štátnych lesov TANAPu, \"návštevníci budú môcť vidieť 22 druhov rastlín jednak vo voľnej prírode okolo existujúceho terasovitého chodníka, ale uvidia ich aj v kvete vyobrazené na paneloch\".
Vysokohorská botanická minizáhrada bude prístupná počas celého roka. Samozrejme, v zime budú rastlinky pod snehom. Budú tam iba druhy, ktoré v týchto nadmorských výškach už rastú, teda nič nové sa na Lomnickom štíte vysádzať nebude. Slovami odborníkov ide o rastliny niválneho a subniválneho stupňa.
Autorkou myšlienky zriadiť botanickú minizáhradku na \"Lomničáku\" je Libuše Paclová, ktorá v minulosti pracovala ako botanička Štátnych lesov (ŠL) TANAPu. Realizácie sa ujali ŠL TANAPu v spolupráci s Tatranskými lanovými dráhami. Sprístupniť novú zaujímavosť plánujú 27. júna.
Rozsiahlejšiu botanickú záhradu, ktorá ponúka až 290 rôznych bylín a drevín typických pre horské lúky, lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa nájdu návštevníci slovenských veľhôr v Tatranskej Lomnici. V tamojšej Expozícii tatranskej prírody ŠL TANAPu otvorili novú návštevnú sezónu 8. mája a podľa manažérky Zuzany Kyselovej \"najfarebnejší\" pohľad ponúka na prahu leta - v máji a júni.
 

Vyberte región